DONUT EAT THAT

DONUT EAT THAT

Ik houd van eten. Vooral van lekker eten. Ik ontbijt met een boterham met hagelslag. En elke zaterdagavond haal ik de frietjes die trouw op me staan te wachten bij m’n favoriete snackbar. Ik houd ook van lezen. En ik lees veel. Vooral op Facebook. Steeds vaker las ik over de fitgirl hypes. Geloven doe ik er niet in. Oprotten met je quinoa salade, avocado’s en gochi bessen. Ik word moe van alle artikelen. Alle artikelen die je vertellen wat je moet eten. Om vervolgens twee maanden later weer een artikel te plaatsen met de waarschuwing om het toch niet te eten. Want dan ga je dood, ofzo.

Toch was er een klein stemmetje in mijn hoofd die steeds vaker om aandacht stond te springen. Die zei dat ik ook zo ‘gezond’ moet doen. Dat kan vast geen kwaad. Maar door alle ‘dit is goed voor je, oh wacht toch niet’-artikelen zag ik door de bomen het bos niet meer. Daarom keek ik de documentaire ‘What the health’. Net toen ik een hap uit mijn broodje met kaas nam, verschenen letters op mijn beeldscherm die met andere woorden zeiden dat kaas de duivel is. Volgens deze docu is dat het aller ongezondste wat je kunt eten. Ik eet bijna elke dag kaas. Volgens deze docu is niet suiker de veroorzaker van diabetes en andere verschrikkelijke ziektes, maar vlees. Ik eet bijna elke dag vlees.

Even schrok ik. Even werd ik bang. Shit. Hoelang heb ik nog? Ik keek argwanend naar mijn half opgegeten broodje kaas. En bedacht me dat ik na dit broodje stop met kaas eten. Ze zeggen dat het drie weken duurt om van een gewoonte af te komen. Dus ik probeerde om drie weken lang geen kaas te eten. Maar gezien kaas de meest verslavende crack van het zuivelparadijs is, is het niet geheel onverwacht dat ik bij dag vijf mijn verlangen naar kaas niet langer kon onderdrukken. Shit. Wat zwak. Blijkbaar ben ik verslaafd aan kaas. En geef me eens ongelijk, het smaakt ook werkelijk overal bij.

Oke next. Vlees minderen dan maar. Dat moet lukken. Helaas ben ik geen top chef en naar alle waarschijnlijkheid komt dat doordat ik een godsgruwelijke hekel heb aan koken. Ik kwam er ook achter dat wanneer thuis je avondeten vooral een AVG’tje was, een gerecht zonder vlees verzinnen toch lastiger is dan gedacht. Met tegenzin bezocht ik een paar van die fitgirl blogs. Ik bleef hangen op eentje met alleen maar vegan gerechten. Na een aantal recepten met ingrediënten die ik niet eens kan uitspreken verder, kwam ik iets gangbaars tegen. Spaghetti bolognese met vegetarisch gehakt. Ah kijk, zo makkelijk kan het dus zijn. Maar dat is gemaakt van tofu en soja. En te veel soja is slecht voor je. Dat brengt de hormoonhuishouding op hol. Hmm. Dan maar gewoon heel veel groente erin? Maar de groentes van nu bevatten niet meer de hoeveelheid vitaminen zoals vroeger en zijn volgespoten met gif. Pff. Kan verdomme ook helemaal niks meer eten tegenwoordig.

Dus, wat nu? Nu ga ík je vertellen wat je moet eten. En wat je vooral niet moet eten. De kans is groot dat je dit artikel tegen komt op Facebook. En je weet het hè, alles wat je op Facebook leest is waar. Daarnaast ben ik voedingswetenschapper en is dit artikel compleet onderbouwd met goede bronnen. Dus je kan van mij aannemen, dat je gewoon ff normaal moet doen. Je kan alles eten, als het maar niet te veel is. En als je elke dag maar ff een uurtje beweegt. En nu klaar met het gezeik. Wil jij net als mij elke zaterdag trouw zijn aan je frietje? Dat kan. Als het maar niet elke dag is. Want dan, ja dan ga je denk ik toch wel dood, ofzo.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *