Bijna thuis

Bijna thuis

“Waar ben je?”, vraagt een vriendin aan me. “Ik ben bijna thuis”, antwoord ik. “Ja, oke. Maar waar thuis dan?”. Oh ja… natuurlijk. Die laatste vraag krijg ik altijd. Thuis: “een plek waar iemand woont en zich veilig voelt.”

Het typische ‘huisje boompje beestje’ is voor mij zo typisch niet. Heb nooit een basisplaats gehad waar het complete gezin ’s avonds na een lange dag aan tafel zit voor het diner. Zou willen weten hoe dat is. Hoe dat voelt. Of ik dat mis. Mijn ouders zijn gescheiden en ik heb nooit beter geweten dan dat. Doordeweeks in het ene huis, en in het weekend met drie tassen al steigerend op de fiets naar het andere huis.

Nu ik op kamers zit, is er nog een huis bij. Soms kom ik terug. En in een week tijd slaap ik dan soms in drie verschillende huizen. En alle drie noem ik het ‘thuis’. Bij alle drie zijn er genoeg voorzieningen voor mij om me er veilig te voelen en er te leven.

Ik draag daarom vaak een grote koffer bij me. Een koffer die altijd gepakt staat. Een koffer met al mijn belangrijkste spullen erin die ik nodig heb voor in een van de huizen. En iedere keer weer, mag ik kiezen: Welk huis in welke stad benoem ik deze keer tot mijn thuis?

En nu beslis ik. Voor eens en altijd. Geen. Misschien wel geen. Er is niet één huis dat voor mij voelt als het enige echte thuis. Mijn gezin is incompleet en verdeeld over meerdere huizen. Voor mij is thuis de mensen. Het gaat om de personen bij wie ik me fijn en op mijn gemak voel. Bij wie ik me welkom voel. Bij wie ik de liefde ontvang en wil geven vooral. De omgeving waarin ik me bevind. Maar bovenal: ikzelf.

Ikzelf wil als mijn thuis voelen. Ik neem mezelf elke keer weer mee. Waar ik ook ga. Met wie ik ook ben. Wil mezelf van binnen en buiten compleet accepteren en durven zijn. Gelukkig zijn in mijn eigen lichaam. In mijn eigen ‘huis’. Dat is thuis. Mijn thuis. Ik ben onderweg. Heb nog eventjes te gaan. Maar ik ben er bijna. Bijna thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *