Een bullet journal: wat is dat eigenlijk?

Een bullet journal: wat is dat eigenlijk?

Grote kans dat je al wel eens gehoord hebt van een bullet journal. Het is namelijk al een tijdje gaande en ik denk dat het ook nog wel eventjes blijft. Maar wat is het nu eigenlijk precies? En waarom zou je er überhaupt mee beginnen? Ik leg het je uit.

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal is kort gezegd gewoon een alles in één boek: een agenda, to-do lijst, notitieboekje en een dagboek. Een bullet journal is leeg en kan compleet ingevuld worden naar jouw eigen wensen en behoeften.

Je maakt er dus zelf je agenda van en je kunt er je ideeën in kwijt. Het is de ideale manier om je leven op orde te houden en overzicht te hebben. Tenminste, als een BuJo (Bullet Journal) voor jou werkt.

Inhoud van een bullet journal

Naast een jaaroverzicht en een agenda kun je nog veel meer in een bullet journal zetten. Dit zijn voorbeelden van wat je erin kwijt kunt:

Habit Tracker

Een habit tracker is een overzicht waar je je gewoontes in bijhoudt. Het kan knap lastig zijn om een (nieuwe) gewoonte aan te leren en daarom kun je deze bijhouden in je BuJo. Denk aan: sporten, genoeg water drinken, genoeg slapen, geen vlees eten, medicijnen innemen, geld besparen, in de natuur zijn… het kan van alles zijn. Je kunt per dag afstrepen of je je eraan gehouden hebt.

Mood Tracker

Een mood tracker kun je maken om bij te houden hoe je je voelt per dag of per week. Zo kun je gemakkelijk inzien of je jezelf de afgelopen maand voornamelijk gelukkig of juist stressvol hebt gevoeld.

Films & boeken

Iets wat je ook vaak ziet – en wat ik heel leuk vind – is een spread waarin je bijhoudt welke films je dit jaar hebt gezien en welke boeken je wil lezen. Tip: geef meteen een recensie wat je van de film of het boek vond, zodat je je dat beter herinnert.

Ideeën

Een echt goed idee vergeet je natuurlijk niet, maar toch is het fijn om al je ideeën ergens kwijt te kunnen en dat kan natuurlijk ook in een bullet journal.

To do lijstjes

Het blijft lekker om je to do’s fysiek af te strepen. Schrijf deze daarom ook op in je bullet journal, zo heb je niet alleen overzicht, maar kun je ze ook meteen lekker afvinken.

Doelen

Wat ook heel handig én leuk is, is om je doelen op te schrijven in je bullet journal. Dit kunnen je doelen voor het hele jaar zijn, maar je kunt ook je doelen per maand opstellen en ze realistisch maken voor jezelf.

Bullet Journal: doe ermee wat je zelf wil

De kracht van een bullet journal is dat het is wat jij wil dat het is. Vind je een mood tracker onzin? Dan laat je het er gewoon lekker uit. Je kunt er ook alleen een agenda van maken of alleen de dingen erin zetten wat jij erin wil hebben, zoals bijvoorbeeld alleen voor je ideeën of je doelen voor dit jaar. Er is geen goed of fout.

Het leukste aan een bullet journal vind ik dat je alles zelf kunt versieren, maar dit kost aardig wat werk. Het is begrijpelijk als je daar geen zin in hebt en ook dat is niet erg. Want versieren is niet verplicht. Je kunt er echt helemaal je eigen ding van maken.

Is het wat voor jou?

Of een bullet journal ook wat voor jou is, hangt van een aantal dingen af.

Ik zeg doen als je:

  • Meer rust wil en minder stress
  • Meer offline wil zijn
  • Het leuk vindt om te tekenen, kleuren en collages te maken
  • Graag ideeën op doet op Pinterest
  • Al tijden naar bullet journal filmpjes zit te kijken, maar zelf maar niet begint
  • Je leven meer op orde wil hebben en meer overzicht wil krijgen

Ik zeg niet doen als je:

  • Geen zin hebt om wekelijks minimaal een uur te besteden in een BuJo
  • Je liever een agenda hebt waar alle data etc. al kant en klaar voor je in staan.

 

 

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *