Een capsule garderobe: zo maak je er zelf één

Een capsule garderobe: zo maak je er zelf één

Als je je een beetje hebt verdiept in de wereld van duurzame mode, dan kan het begrip ‘capsule garderobe’ je niet ontgaan zijn. Maar wat is het eigenlijk precies? Waarom zou je het willen? En hoe maak je er zelf één? 

Wat is een capsule garderobe?

Een capsule garderobe is een garderobe die bestaat uit zo’n 37 kledingstukken per seizoen. Dit kunnen er ook iets meer of minder zijn, maar je snapt het: het aantal items dat er in je kast hangt is dus vrij beperkt. Toch kun je met 37 items tot zo’n 80 outfits samenstellen.

Bij een capsule garderobe ga je voor kwaliteit over kwantiteit. Je kiest voor kledingstukken die van goede kwaliteit zijn en die niet trendgevoelig, maar juist tijdloos zijn.

Het idee achter een capsule garderobe is dat je een kledingkast bouwt met alleen maar kleding waar je echt gelukkig van wordt. Het probleem: ‘ik heb niks om aan te trekken’ schuif je hiermee van de baan, want je hebt alleen kleding waar je je altijd lekker in voelt.

Daarnaast is het ook de bedoeling dat een capsule garderobe een basis is die je eventueel met andere items aan kunt vullen per seizoen. Zo kun je eindeloos combineren.

37 kledingstukken: wat valt daar allemaal onder?

Je hoeft niet álles bij je capsule garderobe te laten horen, want dan tik je die 37 items nogal snel aan. Wat valt er dan wel sowieso onder? Broeken, rokken, jurken, vesten, truien, T-shirts, blousjes, tops, jassen en schoenen.

Wat valt er niet per se onder? Ondergoed, sokken, accessoires, sportkleding en pyjama’s.

Waarom zou je een capsule garderobe maken?

‘Ik droom al sinds vroeger van een mega grote inloopkast met ontelbaar veel kleding en schoenen, dus waarom zou ik een capsule garderobe willen?’ Nou, omdat dingen veranderen. De mode gaat te snel en al die fast fashion is ontzettend slecht voor het milieu. Daarnaast dragen we maar 20% van wat er in de kledingkast hangt; het overgrote deel wordt vaak bijna niet gedragen en/of is het ‘net niet’.

Door een capsule garderobe te creëren, maak je een minimalistische kledingkast. Je hebt meer overzicht in wat je allemaal hebt, wat je het vaakst draagt en wat je nog mist in je garderobe. Hierdoor kun je minder en bewuster kleding kopen.

Ook ontdek én creëer je veel meer je eigen stijl: je kiest de items uit die jij echt helemaal geweldig vindt en die goed bij jou en je lichaam passen. (Dus eigenlijk zie je er hoe dan ook altijd goed uit als je een capsule garderobe hebt. Hoe nice?!)

capsule garderobe

Zo stel je zelf een capsule garderobe samen

Een capsule garderobe is voor iedereen anders. Waar de één meer houdt van basics en effen kleding, draagt de ander graag print op print. Als je van veel print houdt, heeft het dus geen zin om alleen maar basic items toe te voegen aan je garderobe. Ga daarom goed na wat je eigen stijl is en wat jij graag draagt en richt zo je capsule garderobe helemaal in naar je eigen wensen en behoeften.

Het aantal 37 werkt niet voor iedereen. Leg daarom gewoon voor jezelf een maximum aantal kledingstukken op. (Maar probeer het wel rond de 40 te houden). Zo stel je zelf een capsule garderobe samen:

Ruim op

Begin met het opruimen van je kledingkast. Gooi heel je kast leeg en ga al je items na. Alle kledingstukken die je al een half jaar of langer niet gedragen hebt, doe je weg. Verkoop het, geef het weg of breng het naar een tweedehands zaak.

Selecteer

Begin met het selecteren van tijdloze items in je kast die je vaak draagt. Dit kan bijvoorbeeld een spijkerbroek zijn en een pantalon, een mooie top of blouse, je lievelings trui en een fijn T-shirt. Handig hierbij is om de 30 wears rule in gedachte te houden: “Doe ik het minimaal 30 keer aan?”.

Maak combinaties

Zorg ervoor dat de kleding die je uitkiest voor in je capsule garderobe bij elkaar passen. Stel items samen die je met elkaar kunt combineren, waarvan je weet dat je het ook echt zo bij elkaar aan zou doen.

Denk aan gelegenheden

Selecteer ook outfits die je aan kan naar verschillende gelegenheden. Denk aan: werk/studie, uitgaan en vrije tijd.

Voeg seizoensgebonden kledingitems toe

Ieder seizoen is natuurlijk anders. Daarom kun je je capsule garderobe ieder seizoen aanpassen. Voeg in de zomer meer zomerkleding toe en in de winter meer winterkleding. Ook kun je af en toe een wat meer on trend item toevoegen als je dat wil.

Kijk wat er ontbreekt

Vaak kopen we zomaar kledingitems, omdat we het leuk vinden of omdat het in is, maar niet per se omdat we het nodig hebben. Nu je je capsule garderobe hebt gemaakt, heb je meteen een goed overzicht van wat je echt nog nodig hebt of graag wil toevoegen om je capsule garderobe compleet te maken. Dat voorkomt ook weer miskopen!

Meer over duurzame mode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *