5 manieren om duurzaam met mode om te gaan

5 manieren om duurzaam met mode om te gaan

De mode is een feestje. Het is een manier om jezelf te uiten; om met je kleding te vertellen wie je bent of hoe je je voelt. Maar hoe leuk we mode ook vinden, de aarde is helaas minder blij met onze liefde hiervoor. Op olie na, is de mode industrie de grootste vervuilende industrie ter wereld. Hoog tijd dat we dit niet langer negeren en duurzame mode de norm gaan maken.

Laten we voorop stellen dat duurzaamheid voor iedereen een andere definitie kan hebben. Zo tellen er verschillende factoren mee bij duurzame mode, zoals goede en eerlijke arbeidsvoorwaarden, duurzame materialen, lokale productie, duurzame productie en of het vegan is. Sommigen kiezen ervoor om alleen bij duurzame merken te kopen, maar een duurzaam modemerk voldoet (bijna) nooit aan al deze eisen. Ga daarom bij jezelf na welke factor voor jou het belangrijkste is als je voor een duurzaam modemerk kiest.

5 manieren om duurzaam met mode om te gaan

Naast kiezen voor duurzame modemerken, heb ik nog 5 manieren voor je hoe je duurzaam met mode om kunt gaan. Dit zijn ze:

1. Veel minder of niks kopen

De meest effectieve manier om duurzaam met mode om te gaan is simpelweg door veel minder of zelfs niks te kopen. We kopen kleding lang niet altijd alleen omdat we het écht nodig hebben. Of het nu door een prachtige winkeletalage, een influencer of een dag met speciale kortingen (black friday, national Glamour day, etc.) komt, we laten ons nogal snel verleiden om dingen te kopen die we niet nodig hebben.

Vind je het lastig om minder te kopen? Stel dan voor jezelf een ‘wishlist’ op met dingen die je echt nodig hebt. Wanneer je op het punt staat iets te kopen, ga dan eerst na of het op je ‘wishlist’ staat. Zo niet, dan kun je beter je geld bewaren voor een item dat wel op je lijstje staat. Ook kun je net als mij een no buy challenge starten, waar je jezelf een bepaalde periode oplegt dat je niks mag kopen.

2. Koop bewust

Naast minder kopen, is bewust kopen ook ontzettend belangrijk. Koop niet zomaar dingen, maar maak weloverwogen beslissingen. Stel jezelf vragen als: “Heb ik het nodig? Met welke items die ik al heb kan ik het combineren? Wanneer zou ik het aan doen?”. Hierbij heb ik nog 2 extra tips:

  • Ga voor slow fashion ipv fast fashion

Probeer eens om niet voor de on trend items te gaan in de wereld van fast fashion, maar ga juist voor slow fashion. Investeer in tijdloze items waar je veel langer dan één seizoen plezier van gaat hebben. Je kan er nog steeds leuk uitzien zonder mee te gaan met de razendsnelle trends.

  • Gebruik de 30-wears rule

De 30-wears rule is een goede hierbij: vraag jezelf af of je het minimaal 30 keer aan doet. Het lijkt veel, maar we zouden eigenlijk alles minimaal 30 keer moeten dragen (speciale gelegenheden uitgezonderd).

3. Duurzame mode: wees eerlijk en niet te hard voor jezelf

In mijn ogen betekent bewust kopen zeker niet dat je alleen maar bij duurzame modemerken shopt. Natuurlijk, het is goed om dat te doen, maar – zeker als je net begint – onmogelijk om dat alleen maar te doen. Wanneer jij een perfecte jeans zoekt en er één koopt bij een duurzaam modemerk, terwijl die broek het eigenlijk net niet voor je is, dan zal je deze broek niet vaak aan doen en alsnog verlangen naar een broek die in jouw ogen wel perfect zit. Sta jezelf dan ook toe om een jeans te kopen bij een merk dat misschien niet duurzaam is, maar die wel helemaal aan jouw wensen voldoet en waarvan je weet dat je ‘m helemaal af zou dragen. Minstens zo duurzaam en je wordt er veel vrolijker van!

4. ‘Shop’ in je eigen kledingkast

We dragen vaak maar 20 procent van onze kledingkast, maar wat doen we met die andere 80 procent? Juist, dat ligt ergens onderop te verstoffen en vaak nog (bijna) ongedragen ook. Neem je eigen kast onder de loep en kijk of er nog items zijn waar je iets mee kan. Probeer nieuwe combinaties te maken en blaas zelf nieuw leven in je kleding.

Inspiratie nodig? YouTuber en influencer Diana Leeflang van D is for Dazzle heeft besloten zich ook meer met slow fashion bezig te houden. Zij maakte onlangs een video waarin ze van haar oude kleding nieuwe outfits creëert. De video bekijk je hier.

5. Shop tweedehands

Vintage en tweedehands shoppen is hot en dat is fijn, want er zijn dus heel veel leuke plekjes waar je terecht kunt. Van tweedehands winkels zoals Episode en Zipper, tot online platforms als The Next Closet en United Wardrobe. Zo voorkom je dat kleding wordt weggegooid en/of verbrand en wie weet haal jij een pareltje binnen waar niet iedereen al in loopt.

Je bent dus heus niet beperkt met duurzame mode en je wordt er nog een stuk creatiever van ook!

Ook interessant:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *