Zij is echt (niet) knap

Zij is echt (niet) knap

“Wel sportief van die meiden, ze zeggen gewoon over die ander dat ze knap is”, zegt mijn zus waarmee ik Temptation Island kijk. Het seizoen is bijzonder saai, om in slaap van te vallen. Om daar verandering in te brengen arriveerde er zojuist een nieuwe verleidster. “Ja, die verleidsters durven dat wel te zeggen over elkaar. Maar die vriendinnetjes zullen vast wel weer zeggen dat ze lelijk is.”, antwoord ik.

Logisch ook, want die verleidsters zijn een regelrechte bedreiging voor hun toch al twijfelachtige relatie. Dan zeik je ze liever met alle liefde af dan dat je toegeeft dat ze er eigenlijk wel goed uitzien. Toch gebeurt dit ook vaak als een knappe chick niet direct de gevarenzone betreed van een relatie, een scharrel of een ex, maar alleen wat in de buurt lijkt te komen. Of dat nog niet eens. De meid in kwestie is mooi en oogt vriendelijk, waardoor gevaar ineens om de hoek lijkt te dreigen.

Het makkelijkste om te doen is dan natuurlijk om haar naar beneden te halen. Je bekijkt haar nog eens goed en beslist dan dat haar cupmaat niet zo groot is, dat haar benen dikker zijn dan die van jou en dat haar haar – dat altijd perfect lijkt te glanzen – eigenlijk helemaal niet zo mooi is. Je voelt jezelf nu immers beter en mooier daardoor, wat er weer voor zorgt dat je diegene minder als een bedreiging gaat zien. “Ik ben toch veel knapper”, is wat je jezelf vertelt.

Maar laten we een paar dingen voorop stellen. Het innerlijk telt ook mee. Wat betekent dat iemand nog zo knap kan zijn, maar als het van binnen rot is, dan hoef je je totaal geen zorgen te maken. Aan de andere kant betekent het ook dat als iemands persoonlijkheid juist heel leuk is, diegene ook knapper gevonden zal worden. Dus ook al mankeert er in jou ogen van alles aan de ander haar uiterlijk, dan nog kan het zijn dat je iets te vrezen hebt. *scary achtergrondmuziekje*.

Het gaat dus niet alleen om het uiterlijk; dat moge duidelijk zijn. Maar al bovenstaande zou sowieso onzin zijn als je zelfverzekerd genoeg bent. Want die “ik ben knapper”-gedachte geloof je diep van binnen niet voor de volle honderd procent. Puur en alleen omdat dit alles voortkomt uit je eigen onzekerheid.

Dus wat ik – zonder dollen – eigenlijk echt voorop wil stellen, is dat we soms beter onze energie kunnen steken in het fixen van onze eigen onzekerheid in plaats van in het afkraken van een ander. Want vaak is die onzekerheid het grootste (onnodige!) probleem.

Vergeet niet: wanneer een andere chick oogverblindend knap is, betekent dat niet meteen dat jij dat niet bent. Het is niet dat zij daarmee jouw schoonheid wegkaapt; jij bent dan ook nog steeds mooi. Een ieder is mooi op haar eigen manier (om maar ff een lekker politiek correct statement erin te gooien). En pas als je dat doorhebt; als je durft toe te geven dat een andere meid knap is en jij er tegelijkertijd zeker van bent dat je er zelf ook mag wezen, pas dan zal je een ander minder snel als gevaar zien. Dan ben je pas echt klaar om de ‘temptation’ aan te gaan. Wie weet wordt het dan eindelijk nog spannend ook ;).

 

Beeld: Ian Dooley

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *