8x zo voorkom jij voortaan miskopen

8x zo voorkom jij voortaan miskopen

We hebben er allemaal wel eens een: een miskoop. Zonde, maar ach, niks aan te doen. Of toch wel? Want je kunt miskopen natuurlijk ook voorkomen. Maar eerst moet je wel even weten hoe. 

Miskopen voorkomen begint bij bewust kleding kopen en dicht bij jezelf blijven. Dit klinkt makkelijker dan gezegd. Daarom heb ik 8 tips voor je hoe je miskopen voortaan voorkomt.

  • Laat je niet verleiden door sale

Black friday, National Glamour Day, seizoensuitverkoop… Er is nogal eens sale en we love it. Want items met korting, dan verdien je geld toch? Nou, nee: “it’s not a good deal if you don’t need it“. Koop daarom geen kleding omdat je het nu toevallig met korting kan krijgen. Vaak is het item het dan toch net niet voor je of het is iets wat je helemaal niet nodig hebt.

De sale is natuurlijk wel een ontzettend fijn moment om iets te kopen wat al lange tijd op je wishlist staat, dus gebruik de sale dan ook alleen daarvoor en probeer je niet te laten verleiden tot andere aankopen.

  • Ga niet scenario-shoppen

Pas hoorde ik mezelf het volgende zeggen: “Dit zijn echt schoenen die ik aan zou doen naar een housewarming bijvoorbeeld”. Het waren mooie schoenen met een grote hak, waar ik niet te lang en te ver op kon lopen. Daarna sloeg een wtf-momentje in en lachte ik mezelf uit, want: hoe vaak heb ik nu een housewarming? Misschien zie jij ook wel eens tijdens het shoppen jezelf al in die mooie jurk langs de boulevard in een pittoresk vakantieplaatsje paraderen en wil je die jurk daarvoor hebben. Niet doen als je van plan bent om ‘m verder niet aan te trekken dus, want dit slaat natuurlijk helemaal nergens op.

  • 30-wears rule

Een regel die ik regelmatig hanteer is de 30-wears rule. Bij deze regel ga je bij elke aankoop na of je het kledingstuk minimaal 30 keer zou dragen. Dat lijkt veel, maar moet eigenlijk zeker (minstens!) wel haalbaar zijn. Is het antwoord nee, waarom zou je het dan kopen? (Speciale gelegenheden uitgezonderd natuurlijk). 

  • Koop je eigen maat 

Leer je eigen lichaam kennen en blijf bij je eigen maat. Soms zien we schoenen of een kledingstuk dat prachtig is, maar niet meer in de juiste maat. Koop het dan niet alsnog in een maatje kleiner of groter, want het zal niet zo mooi zitten als je eigen maat je zou staan. Met als gevolg dat je het toch niet vaak aan trekt, omdat het net niet goed zit. Bespaar je geld beter voor een ander mooi kledingstuk.

  • Blijf bij je eigen kledingstijl en breng deze beter in zicht

Dit is misschien wel een van de belangrijkste. Zeker met alle trends, is het soms lastig om bij jezelf te blijven. Niet alle trends zullen bij jou eigen kledingstijl passen, dus wees je daar ook bewust van. Je hoeft zeker niet alle trends klakkeloos te volgen: liever niet zelfs. Het leuke is juist dat je ziet wat ‘in’ is en het dan op je eigen manier toepast in jouw kledingstijl.

Soms is het lastig om bij je kledingstijl te blijven als je deze niet helemaal duidelijk in kaart hebt voor jezelf. Wat hierbij handig is, is om bijvoorbeeld een Pinterest bord aan te maken met je eigen kledingstijl. Pin outfits waarvan je denkt ‘hier zie ik mezelf ook wel in lopen’ en doe zo nieuwe inspiratie op. Bij het shoppen kun je kijken of kledingitems overeen komen met je moodboard. Zeker als je nog geen eigen kledingstijl hebt is dit heel handig (en leuk!) om te doen.

  • Maak een wishlist

Mijn grootste valkuil is dat ik iets moois zie en het dan meteen wil hebben, ongeacht of ik het nodig heb of niet. Wat mij hier ontzettend bij helpt is om een wishlist voor mezelf op te stellen. Ik maak een soort verlanglijstje met items die ik per seizoen nodig heb of nog graag wil toevoegen aan mijn garderobe. Wanneer ik dan iets zie wat niet op mijn verlanglijstje staat, word ik eraan herinnert dat ik het niet nodig heb en beter voor de dingen op mijn wishlist kan gaan.

Daarnaast is het ook een handig overzicht met wat je echt nodig hebt en dat maakt zeker het shoppen in fysieke winkels veel gemakkelijker.

  • Ga niet voor té trendgevoelige items

Het is leuk om de mode te volgen en een beetje trendy te zijn, maar sla té trendgevoelige items liever over. Is iets nu helemaal de bom, maar weet je diep van binnen heus wel dat het maar 1 seizoen een ding is en dat ook jij er volgend jaar niet meer in zal lopen? Laat deze trend dan aan je voorbij gaan en kies voor iets wat je wel meerdere seizoenen zult dragen.

  • Op het juiste moment schoenen kopen

Het is ontzettend belangrijk dat schoenen goed zitten. Je moet er lang op kunnen lopen zonder last te krijgen van je voeten. Shop daarom op het juiste moment schoenen. Dit is vaak in de ochtend/begin van de middag en het liefst niet op een warme zomerdag. Aan het eind van de dag zijn je voeten vaak wat meer opgezet door de warmte en zeker op een warme dag heb je hier last van. Eenmaal thuis zitten de schoenen dan toch minder goed.

Meer over mode

 

Beeld: Icons8
Edit: me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *