Ik draag de titel amateur, een liefhebber en ja, dat telt

Ik draag de titel amateur, een liefhebber en ja, dat telt

24 jaar en wat langer loop ik nu op deze aardbol rond en ik heb nog steeds geen boek geschreven, ook al is dat al jarenlang mijn droom en kan ik best prima schrijven. Ik ben dol op foto’s maken, maar sta nog steeds geen prachtige plaatjes van grootse modellen op IJsland te schieten. Mijn ideeën zijn altijd ambitieus, maar wanneer ik deze uitvoer is de realiteit vaak niets meer dan een slap aftreksel van de prachtige visualisatie in mijn fantasie. Vroeger tekende en schilderde ik veel, maar er zat geen Monet in mij verscholen dus alleen al het idee van een kunstacademie verliet snel mijn gedachte.

Constant lees ik over succesvolle verhalen van mensen die op hun 20e al hun eerste boek uitbrengen, hun eigen kledingcollectie hebben of de stationairy lijn die ik verlang. Misschien hebben zij echt talent en werken ze er meer dan hard voor. Misschien hebben ze alleen veel volgers online. Of gewoon heel veel geld. Wat de reden hierachter ook moge zijn, iedereen lijkt succesvol en mij lijkt ‘net niet’ beter te passen. Je begrijpt misschien wel nu; ik ben maar een amateur.

Een amateur die maar een beetje doet wat ze leuk vindt. Tot een paar weken geleden was ‘amateur’ niet bepaald het label dat ik graag aan mezelf zou verbinden. Het klinkt alsof je iets niet goed genoeg kan, alsof je maar een beetje aanrommelt. Voor de nuchtere Nederlander betekent het simpelweg dat je niet professioneel bent. En hoewel professioneel heel wat lijkt te betekenen, zegt het eigenlijk weinig of niets meer dan dat je het als je beroep doet.

Maar zoek eens op wat de ware definitie van amateur inhoudt en je stuit op de Franse definitie. In het Frans klinkt sowieso alles beter, maar dit woord in het bijzonder. In het Frans betekent amateur ook ‘liefhebber’. Ofwel iemand die een hobby uitoefent. En dat is belangrijker dan je denkt. Zelf leren om dingen te maken en om dingen te doen. Zelf ondervinden en jezelf een vak aan leren, puur omdat je er van geniet. Een hobby is niet alleen een hobby. Het brengt je ergens en verder dan dat.

Want als je dingen zelf kan, word je zelfstandiger. Of je er nu voor betaalt krijgt of niet. En als je doet wat je leuk vindt, dan kom je er wel. Net zoals ik ook heus wel kom waar jij nu denkt waar ik wil zijn: bij succes. Of ik ooit een eigen geschreven boek heb, dat durf ik niet te zeggen. Het enige wat ik weet is dat ik zo door wil gaan. Dat ik blijf schrijven, blijf fotograferen en blijf tekenen. Dat ik blijf proberen om mijn ijverige ideeën uit te werken tot hoe ik het mij verbeeld. Dat ik een amateur, ofwel liefhebber blijf. Want doen waar je gelukkig van wordt, dát leidt tot succes. Je kunt niet werken naar succes en verwachten dat je dan ook gelukkig bent. Andersom wel. En dat telt.

 

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *