Work much? Ga vaker op micro adventures!

Work much? Ga vaker op micro adventures!

Werk je veel? En kijk je al maanden uit naar de zomer, omdat je dan eindelijk op die langverwachte vakantie van twee weken gaat? Begrijpelijk. Maar je kan er ook eerder tussenuit. Over een heel jaar is een vakantie van twee weken – die de meeste mensen ook nog eens vakantiestress oplevert – namelijk helemaal niet genoeg om te ontspannen en echt bij te komen. Ga daarom vaker op micro adventures, in plaats van het hele jaar te sparen voor een lange vakantie.  

Tuurlijk, een lange vakantie is leuk en als het kan moet je dat er ook zeker van nemen. Maar voor sommige brengt dit juist stress met zich mee, terwijl het doel van een vakantie juist is om tot rust te komen en je werk even achter je te laten. Daar is gelukkig een oplossing voor: micro adventures. Micro adventures zijn kleine avontuurtjes die kort, eenvoudig, vrij goedkoop en vaak lokaal zijn. Maar alsnog vernieuwend, super leuk en uitdagend.

Als je jezelf in een luxe positie bevindt, dan kun je beide doen. Maar als je het hele jaar hard moet werken voor een vakantie die je toch alleen maar stress oplevert, dan kun je voortaan beter alleen voor de micro adventures gaan. Neem dus wat vaker een dagje vrij op het werk, zodat je een dagje weg kunt of zelfs een lang weekend.

Op avontuur

Micro adventures zijn dus kleine avontuurtjes. Voor mij betekent op avontuur gaan dat je jezelf verrijkt op zowel mentaal, fysiek of cultureel vlak. Dingen doen die je normaal gesproken niet doet en nieuwe dingen ontdekken is voor mij avontuur. Als je het zo bekijkt, dan is avontuur altijd en overal om de hoek. Zelfs in een saai, klein dorpje. Je hoeft echt niet op wereldreis om jezelf te vinden in Thailand en het hoeft je ook zeker geen bergen met geld te kosten.

Door regelmatig een klein avontuurtje te beleven, doorbreek je de dagelijkse routine. En hoewel een vaste routine natuurlijke hartstikke fijn is, is het ook minstens zo fijn om deze af en toe even te doorbreken. Zo kom je even lekker uit die zogenaamde sleur, ervaar je nieuwe dingen en doe je nieuwe inspiratie op.

Micro adventures: het is leuker dan je denkt

Zelf ben ik het afgelopen jaar ook niet op vakantie geweest, maar ben ik wel een paar dagen in Berlijn geweest, heb ik een weekendje in Haarlem vertoefd (waar ik nog nooit geweest was) en heb ik op vrije dagen andere steden in Nederland bezocht en deze zowel lopend als op de fiets verkent. Zelfs in mijn eigen stad Utrecht ben ik dingen gaan doen die ik er nog nooit gedaan had, zoals kanoën in de Utrechtse grachten en Rollerskaten.

Het klinkt misschien suf, maar alles wat je voor het eerst doet en alles wat je nieuw ontdekt voor jezelf, voelt als een verrijking. Natuurlijk lijken plaatjes op Instagram van het buitenland altijd mooier, maar zo ontdek je ook hoe mooi Nederland eigenlijk kan zijn en wat je hier allemaal kunt doen.

Zo pak je micro adventures aan

Je kan micro adventures zo klein en zo groot maken als je zelf wil. Je kunt bijvoorbeeld ‘s ochtends heel vroeg opstaan, een stuk wandelen en de zonsopgang bekijken of dit juist ‘s avonds na het eten doen als de zon weer onder gaat. Maar je kunt ook een dagje naar een stad gaan waar je nog nooit geweest bent en die stad verkennen. Ga naar musea, wandelingen maken op het strand, hiken in Limburg of op kroegentocht in diverse dorpen in je omgeving.

Wil je het wat groter aanpakken? Ga dan eens een weekend weg naar een voor jou onbekende stad of doe eens gek en ga met de trein of auto naar Frankrijk of Duitsland. Kies iets uit waar je niet al te lang voor onderweg bent en waar je kunt genieten van mooie natuur en leuke dingen kunt doen en vooral ontdekken.

Even wat tips:

  • Maak een plan en houd je hieraan. Zo is de kans het grootst dat je je avontuurtjes ook echt gaat uitvoeren.
  • Zorg ook dat je realistisch en eerlijk bent naar jezelf. Ben je totaal geen ochtend mens? Doe het dan jezelf niet aan om om 06.00 uur ‘s ochtends die zonsopgang te gaan bekijken.
  • Bereid een maaltijd voor om mee te nemen en zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt. Just in case.

Zo maak én houd je het leuk voor jezelf. Let the adventures begin!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *