Cityguide Utrecht: part III – origineel en duurzaam shoppen in Utrecht

Cityguide Utrecht: part III – origineel en duurzaam shoppen in Utrecht

Niet alleen omdat ik er woon, maar ook buiten dat om is Utrecht één van mijn favo steden om te shoppen. Bijna elke winkel die je nodig hebt is er en de stad zelf is gewoon heel gezellig om doorheen te lopen. Maar mocht het slecht weer zijn, dan is Hoog Catharijne je beste vriend. Want met alle nieuwe, mooie winkels daar kun je daar gegarandeerd slagen. Liever duurzaam shoppen in Utrecht? Ook dat kan in de gezellige Domstad, maar dan wel vooral buiten.

Utrecht is een fijne winkelstad, omdat er winkels zitten die je niet overal hebt en daarom eens wat anders dan anders kunt scoren. Daarom heb ik hier deel 3 van de Cityguide van Utrecht voor je: (duurzaam) shoppen in Utrecht!

Shoppen in Utrecht

Natuurlijk heb je in Utrecht een H&M, Zara, Bershka, Monki, Costes, Pieces en ga zo maar door… zoals in bijna elke grote stad. Maar het is veel leuker om verder te kijken dan deze (voornamelijk) fast fashion winkels. Daarom stel ik hier een leuke shopping list voor je op met de allerleukste unieke, duurzame én cadeau shopadresjes!

Unieke winkels in Utrecht

& Other Stories

Mijn persoonlijke favoriet is & Other Stories. Deze winkel zit in Nederland alleen in Amsterdam en Utrecht gevestigd en is daarom zeker de moeite waard om even binnen te lopen. Je vindt er on trend items en prachtige jurken die je niet snel ergens anders zult zien, maar ook heel mooie basics die wat langer in het assortiment blijven dan één seizoen. Zo zijn de truien er super fijn, warm en van goede kwaliteit, waardoor ze lang meegaan. Ook van de katoenen basic t-shirts ben ik fan; het is een beetje ‘the perfect tee’, die ze in verschillende kleuren en met strepen hebben. Oh ja, deze winkel zit aan de altijd gezellige Oudegracht midden in het centrum!

duurzaam shoppen utrecht

Oudegracht – centrum

Paperbird concept store

Nog zo’n zeldzame winkel in Nederland is Paperbird, die je naast Utrecht ook in Driebergen vindt. Paperbird verkoopt merken als NA-KD, Sisters Point, Loavies en Ichi. Verwacht leuke prints, glitter en andere vrolijke items, maar ook leuke en originele boekjes om cadeau te doen. Deze store zit in een zijstraat van de Oudegracht; aan Oudkerkhof 40.

Urban Outfitters

Urban Outfitters, door mij ook wel ‘de Urban‘ genoemd, is stiekem ook een van mijn favoriete winkeltjes in Utrecht. Niet per se voor de kleding: dat heb ik er eerlijk gezegd nog nooit gekocht. Ik vind er vooral de accessoires tof. Zo kun je er leuke en originele notitieboekjes en verjaardagskaarten kopen, met bijvoorbeeld het hoofd van Beyonce, Britney Spears of Drake erop. Maar verwacht ook LP’s van onze Britney Bitch of Ariana Grande en boeken met levensvragen zoals: “What would the Spice Girls do?”. Een tikkeltje overprized wel, maar als je iets origineels zoekt, dan zal ik zeker hier kijken.

Things I Like Things I Love

TILTIL zit verstopt aan de Oudegracht 364, dus niet in hartje centrum. Het is een stukje lopen, maar dat is helemaal niet erg, want het is een gezellig stukje om te wandelen. TILTIL is een kleine shop waar ze best wel leuke dingen hebben. En als je hier dan toch bent, is het nog maar zo’n 5 minuutjes lopen naar Frenchie Café, kun je meteen daar het eten uitproberen!

Duurzaam shoppen in Utrecht

Nukihiva

Duurzaam shoppen in Utrecht? Nukihiva is één en al fair fashion en dus dé winkel waar je wezen moet. Het is een initiatief van Floortje Dessing, die ook het boek 100 Wereldplekken die je gezien moet hebben schreef. Nukihiva kiest bewust modemerken uit die kleding produceren met respect voor mens en natuur. Zo vind je er de duurzame merken Armed Angels, Alchemist, Kuyichi, Swedisch Stockings, Maium en Rhumaa. Hier gaat je fair fashion hartje sowieso sneller van kloppen. – Zadelstraat 36

Studio JUX

Sinds ongeveer een jaar is Utrecht deze mooie parel rijker: Studio JUX. Je komt hier om mooie basics voor mannen, vrouwen én kinderen te scoren. De items zijn op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd in hun eigen kledingfabriek in Nepal. Daarnaast vind je hier ook duurzame items voor in huis en in de keuken, stationery en andere lifestyle producten. Studio JUX vind je aan de Twijnstraat op nummer 7. 

Enz. Fairwear

De naam zegt het al: de kleding hier is duurzaam! Verwacht mooie, duurzame merken als People Tree, Kings of Indigo en Friday’s Project voor groot en klein, mannen en vrouwen. Vinkenburgstraat 9. 

Episode

Vintage lover? Dan ben je bij Episode aan het juiste adres. Het is een wat portemonnee vriendelijker alternatief om duurzame kleding te kopen dan Nukihiva, want het is een vintage zaak en daar zijn ook de prijzen naar. Zo kun je er met een beetje geluk een mooie, vintage Levi’s jeans scoren voor zo’n 30 euro. Voor fijne tweedehands kleding, schoenen, tassen, hoeden en andere accessoires moet je hier (lees: Oudegracht 206) wezen dus!

De Rode Winkel

Op zoek naar een mooi zittende, duurzame jeans? Stap dan eens bij De Rode Winkel binnen in het centrum van Utrecht aan de Lange Elizabethstraat, want ook hier kun je duurzaam shoppen in Utrecht. De Rode Winkel streeft ernaar om duurzame merken in hun assortiment te voeren. Ze hebben dan ook zeker een paar mooie merken in de winkel, zoals: Kuyichi, Colorful Standard en Mud Jeans.

Hutspot

Hutspot is zo’n winkel die alleen al leuk is om gewoon even te kijken. De winkel is super mooi ingericht en je vind er veel mooie merken. Hutspot vindt duurzaamheid belangrijk, dus ook kun je hier terecht als je duurzaam shoppen in Utrecht wil. Kijkje nemen? This way: Vinkenburgstraat 19.

Cadeauwinkels in Utrecht

WAAR

WAAR is een duurzame winkel die gevestigd zit aan de Lijnmarkt 21; vlakbij de Domtoren. Het is de ideale winkel voor een duurzaam cadeautje of gewoon iets duurzaams voor jezelf! Zo verkopen ze er Doppers, duurzame tassen, papierwaren, zeepjes, servies, leuke kaartjes van hout en allerlei andere toffe items.

It’s a present

Schuin tegenover WAAR zie je It’s a present shinen, waar je bijna niet omheen kunt door de vrolijke Flamingo’s. Dit winkeltje is niet duurzaam, maar heeft wel leuke cadeautjes, zoals grappige kaartjes om te geven, sleutelhangers, fotolijstjes, cactussen en meer. Zo heb ik er onlangs onderstaand kaartje met illustratie van Beyoncé gescoord.

duurzaam shoppen utrecht

Lush

Lush zit zowel buiten als in Hoog Catharijne gevestigd en is ook ideaal voor cadeautjes voor een ander of gewoon voor jezelf! Lush is er zeker nog niet helemaal, maar zet wel goede stappen richting duurzaamheid. De producten zijn handgemaakt en vaak verpakkingsvrij. Oh ja, en ze ruiken heerlijk!

 

Duurzaam shoppen in Utrecht kan dus zeker wel, hoewel ik wel hoop dat er nog meer toffe fair fashion winkels bij komen. Wat is jouw favoriete shop adresje in Utrecht? Laat het me weten in de reacties!

Eerdere delen van de Cityguide Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *