Over je gevoelens online delen en wat Billie Eilish daarover zegt

Over je gevoelens online delen en wat Billie Eilish daarover zegt

“Don’t post your feelings, ever.”, zegt Billie Eilish in een raak interview met Vanity Fair. Het klinkt als het advies dat ik vroeger kreeg van de oudere generatie om ‘altijd te zeggen dat het goed met je gaat’. Mensen hoeven jouw zorgen en ellende niet te weten. Er is namelijk maar een piepklein deel dat het zich iets interesseert, het overgrote deel is blij dat ze er zelf niet mee te kampen hebben en een enkeling geniet er zelfs van.

Het advies dat mij regelmatig laat twijfelen over mijn blog. Mijn blog die ik ooit startte met uitsluitend persoonlijke verhalen. Verhalen die ik heb meegemaakt: grappig of gek, maar ook teksten over mijn gevoelens en emoties: onzekerheden, stress en angsten. Verhalen die een risico zijn om online te delen, omdat je jezelf ontzettend kwetsbaar neerzet. Maar tegelijkertijd vind ik juist die kwetsbaarheid ontzettend krachtig. Taboes doorbreken en weten dat je niet de enige bent. Want dat ben je niet.

Toch ben ik het deels eens met de woorden van Billie. Het is niet slim om alles zomaar klakkeloos online te gooien en je moet goed nadenken over hoe je dingen verwoord, wat je deelt en met wie. Maar een beetje emotie delen, is wat je mens maakt. Want niemand is perfect en 24/7 gelukkig: dat bestaat niet.

Voor wie Billie nu nog niet kent: – kom eens even rap onder die steen vandaan – ze is een 17-jarige artiest die in één jaar mega populair en wereldberoemd is geworden. Ze is ontzettend jong en maakt muziek waar je U tegen zegt. En wat tegenstrijdig is, is dat ze in die muziek haar emoties zeker wel deelt. Haar muziek is júist emotioneel en best wel donker. Bijna depressief zelfs en haar clips lijken op creepy, mini horror films.

Ondanks dat ik mezelf niet kan vinden in deze duisternis, staan al haar nummers al een tijdje bij mij op repeat en ben ik fan van haar album “When we all fall asleep, where do we go”. Echter schrok ik een beetje toen YouTube mij het interview met Vanity Fair voorlegde. Ik bekeek het filmpje en realiseerde hoeveel een mens kan veranderen in één jaar tijd. Al helemaal wanneer je beroemd wordt in je puberteit.

Het interview filmpje bestaat namelijk uit twee interviews met dezelfde vragenlijst. Het eerste interview is opgenomen toen ze 15 en nog vrij onbekend was. Het tweede filmpje is precies een jaar later opgenomen toen ze 16 en wereldberoemd was. Ze ging van 257 duizend volgers naar 6,3 miljoen volgers (nu inmiddels 21,2 miljoen) en haar lievelingskleur veranderde van groen naar zwart.

Het advies dat ze zichzelf op haar 15e gaf was om niet meer zo sad te zijn, want ‘dat is een verspilling van je tijd’. Een jaar later geeft ze toe dat ze dit streven niet bepaald nageleefd heeft. Het lijkt eigenlijk alleen maar erger geworden te zijn als je goed naar haar ogen kijkt. (Hoewel de achtergrondmuziek er ook wel een extra verdrietig tintje aan geeft moet ik zeggen).

“All the artists are sad”, zegt ze. “Everybody I know that’s an artist, we are sad motherfuckers. That’s the way it is.”.

Een goede schrijver, kunstenaar of een goede artiest, is meestal niet gelukkig. Vandaar dat hun werk zo goed is. Want met hun werk dat ze delen, delen ze ook indirect hun emoties. En dat is wat het zo goed maakt.

Of jij zelf je emoties moet delen, hangt helemaal af van wat jij zelf prettig vindt. Mijn advies is in ieder geval om het altijd te delen en erover te praten. Misschien inderdaad niet altijd alles online, maar in ieder geval wel met de mensen die je lief hebt.

Bekijk het interview van Vanity Fair met Billie Eilish hier

Meer over mind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *