Lonely, but not alone, but lonely: over eenzaamheid en daten voor vriendinnen

Lonely, but not alone, but lonely: over eenzaamheid en daten voor vriendinnen

Op Insta kom ik een event tegen dat mijn aandacht weet te trekken: speeddaten, maar dan voor vriendinnen. De organisatie heet ‘vriendinnen online’ en als ik de site moet geloven, zijn er al vele vriendschappen uit ontstaan. Maar nu wordt voor het eerst een real life speeddate voor vriendinnen georganiseerd. En dat ook nog eens in mijn eigen stad: in Utrecht. Ik stuur het event naar mijn zussen door en met een knipoog zet ik er: “dit is wel iets voor mij” bij. 

Niet anders dan ik had verwacht, krijg ik een paar lach emoji’s terug. Ik lach mee. Maar net als bij alle grapjes, zit ook hier wel een kern van waarheid in. Later belde een van mijn zussen me op. Ze vraagt wat het precies is en of ik er serieus over ben. “Misschien wel”, antwoord ik. Haar lacherige stem verandert vrijwel direct in een serieuze toon. “Oke.. Ja, waarom ook niet eigenlijk”, begreep ze me.

Want begrijp me niet verkeerd: ik ben gezegend met lieve vriendinnen, maar hoe gek het ook klinkt, voel ik me toch soms alsof ik ‘geen vrienden’ heb. Iedereen is na de middelbare school haar eigen weg in geslagen en daarnaast ben ik zelf degene die verhuisd is. Mijn vrienden wonen nu dus niet meer in de buurt zoals vroeger en de meeste zitten in een relatie, waardoor afspreken lastiger werd. Waar we vroeger standaard ieder weekend met elkaar afspraken, is dat nu al jaren niet meer zo. En dat is stiekem best een gemis af en toe.

Natuurlijk spreken we elkaar vaak via WhatsApp en gaan we eens in de zoveel tijd wat leuks doen. Maar soms is dat simpelweg niet genoeg. Soms mis je wekelijks contact en zeker in een grote stad, kun je jezelf best alleen voelen. Ik ben naar Utrecht verhuisd voor mijn studie die ik volg in Amsterdam. Maar doordat mijn studie in Amsterdam is, zijn de meiden die ik in Utrecht heb leren kennen, waar ik een oprechte klik mee heb, op 1 hand te tellen. Of zeg maar gerust gewoon 3 vingers.

Je hoeft heus niet oud te zijn om je eenzaam te voelen

Er waren dus periodes dat ik mij best een beetje eenzaam voelde. Avonden dat ik alleen thuis zat en baalde. Dus ja, wat extra vrienden voor in de stad erbij, kon ik wel gebruiken. En dan is zo’n speeddate eigenlijk best een goed idee. Ik heb Tinder notabene ook uitgespeeld, dus waarom zou dit voor vriendinnen zoveel gekker zijn?

Toch is het taboe dat er op zit duidelijk te voelen. Mensen die in eerste instantie in de lach schieten en vragen als ‘heb je geen vrienden dan?’ of ‘ik dacht dat jij wel spontaan was?’ kun je verwachten. Maar zullen we niet meteen mensen in hokjes gaan duwen en bestempelen als ‘grijze muis zonder vrienden’? Zullen we eerst even een paar seconden nadenken, zodat we kunnen realiseren dat er meerdere redenen zijn waarom iemand aan zo’n speeddate deelneemt?

“First they laugh, then they copy”

Bijvoorbeeld iemand die wel vriendinnen heeft, maar geen vriendinnen die mee willen naar festivals. Of iemand die net in een nieuwe stad is komen wonen. Iemand van wie de vriendinnen allemaal al samenwonen en zij nog vrijgezel is. Internationale studenten of werkenden. Of iemand zoals ik. En als iemand nu om wat voor reden dan ook echt geen vrienden heeft, dan is dit juist ook een mooie mogelijkheid om in contact te komen met mensen.

Als dit event twee jaar geleden was, dan had ik deelgenomen. Ik kan me nu niet eens meer herinneren wat ik toen in mijn weekenden deed, dus waarschijnlijk was dat niet zo spannend. Nu twee jaar later, heb ik een vriend (niet eens via Tinder), waarvan ik de vrienden er gratis bij kreeg en nu staat ineens ieder weekend volgepland met leuke dingen. Daarnaast ben ik doordeweeks druk met afstuderen en werk ik ook nog, dus ik heb mijn handen op dit moment wel even vol.

Was dit niet het geval, dan ja, dan was ik zeker serieus om te gaan speeddaten voor wat nieuwe vriendinnen. En wie weet zal ik hier ooit in de toekomst nog wel aan meedoen. En misschien ben jij tegen die tijd wel degene die gezellig tegenover me zit ;).

You’re not alone.

 

P.S. Vergeet ook niet om zelf tijd vrij te maken:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *